Nilkka

Nilkka muodostuu sääriluusta, pohjeluusta ja telaluusta. Sen toimintaa tukevat lukuisat nivelsiteet ja jänteet. Nilkkanivelen rooli on tärkeä, sillä se kantaa koko kehon painoa. Optimaalinen nilkkanivel on vahva, vakaa ja liikkuu joustavasti. Esimerkiksi nilkan nyrjähdyksen seurauksena voi jäädä virheellinen asento, joka ajan myötä voi johtaa pitkäaikaisiin ongelmiin.

 

Akillesjänteen tulehdus ja akillesjänteen kipu

Akillesjänteen kiputila sijoittuu yleisimmin jänteen keskivaiheelle tai sen kiinnittymiskohtaan kantaluuhun. Jänteessä voi tuntua kyhmyä tai tulehtuneet kiinnikkeet voivat aiheuttaa narisevaa ääntä. Usein ongelman juurena on kantaluun kiertyminen vinoon askeltaessa, mikä kuormittaa akillesjännettä kantapään alueella. Kiputilan taustalla voi olla myös akuutti vamma, joka saattaa aiheuttaa osittaisen repeämän jänteeseen. Jos akillesjänteen ongelma pitkittyy, se saattaa johtaa jopa jänteen katkeamiseen.

 

Manuaalinen hoito: Ajoissa hoidettuna akillesjänteen kiputila on yleensä hyvin hoidettavissa. Mikäli jänne on tulehtunut, on olennaista paikantaa tulehduksen lähtökohta. Vaikka kipu ja ongelma tuntuisivat paikallisilta, ne voivat johtua myös hermoston ärsytyksestä. Siksi hoidettaessa on tärkeää ottaa huomioon kehon laajempi yhteys ja vaikutusalue.

 

 

Tarsaalitunnelin oireyhtymä

Tarsaalitunnelin oireyhtymää kutsutaan myös nimellä nilkkakanavan oireyhtymä. Siinä hermot ovat puristuksissa nilkan alueella, mikä aiheuttaa voimakasta kipua ja turvotusta. Oireet voivat muistuttaa plantaarifaskiitin oireita, sillä kipu paikantuu usein jalkapohjan alueelle. Ongelman taustalla voi olla nilkan nyrjähdys, kantaluun murtuma, diabetes tai reuma.

 

Manuaalinen hoito: Vaikka tarsaalitunnelin oireyhtymä on mekaanisesti ajateltuna yksinkertainen, sen hoitaminen käytännössä voi olla työlästä. Perusajatus on samankaltainen kuin rannekanavan oireyhtymässä, mutta laajemmalla mittakaavalla. Hoidossa keskitytään hermojen vapauttamiseen puristuksesta ja paineen lievittämiseen. Vaikka hoito voi olla haastavaa, se voi tuoda merkittävää helpotusta oireisiin.
 

 

Ylipronaatio

Ylipronaatiolla tarkoitetaan jalan virheasentoa, jossa nilkkanivel kiertyy liikaa sisäänpäin. Tämä sisäänpäin kiertyminen aiheuttaa koko alaraajan kiertymistä ja holvikaaren madaltumista. Ylipronaatio vaikuttaa myös kehon tasapainoon ja voi aiheuttaa esimerkiksi nilkan, polven, lonkan ja selän rasitustiloja.

 

Manuaalisessa hoidossa pyritään ensisijaisesti korjaamaan nilkan virheasentoa ja sitä kautta tasapainottamaan jalan askellusta. Tärkeää on myös korjata ja tasapainottaa asentovirheen aiheuttamat rasitukset ja virheasennot koko jalassa ja kehossa. Ylipronaatio ja tarsaalitunnelin oireyhtymä ovat usein toisiinsa liittyviä ongelmia. Tarsaalitunnelin oireyhtymässä jalkaterän hermo puristuu, ja se voi aiheuttaa kipua, pistelyä ja tunnottomuutta jalkaterässä. Ylipronaatio voi vaikuttaa hermojen kulkuun ja siten altistaa tarsaalitunnelin oireyhtymän kehittymiselle tai pahentaa sen oireita.

 

Yhteenvetona, ylipronaation manuaalinen hoito pyrkii korjaamaan nilkan virheasentoa, parantamaan jalan askellusta ja tasapainottamaan kehon asentoa. Lisäksi on tärkeää huomioida liitännäiset ongelmat, kuten tarsaalitunnelin oireyhtymä, ja käsitellä niitä kokonaisvaltaisesti osana hoitoa

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet:  

Parantajan tie,  4. painos 2004, Ihmisen Fysiologia ja anatomia 12-.14 painos 2002

www.fysios.fi, www.selkakuntoutus.fi, www.si-nivel.net, www.juttaaalto.fi, www.voltaren.fi, www.kaypahoito.fi, www.mehilainen.fi, wwwterveyskirjasto.fi, www.respecta.fi, www.klinik.fi, OpenAI. "ChatGPT: A Large-Scale Generative Language Model." 2021. 

Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito