Ristiselkä

Alaselän tukirakenne muodostuu lannerangasta, joka taas muodostuu viidestä 

nikamasta.

 

Yleisesti välilevyn pullistumaa pidetään ongelmien lähtösyynä, mutta sanoisin, että välilevynpullistuma on ennemminkin seurausta kehon pitkäaikaisista virheasennoista ja virheellisistä rasitustiloista.

 

Alaselkäkipu

Alaselkäkipu on yleinen tuki- ja liikuntaelinvaiva, joka vaikuttaa noin 85 % ihmistä jossain vaiheessa elämäänsä. Tämä kiputila ilmenee tyypillisesti paikallisena kipuna alaselässä, mutta se voi myös säteillä lantioon,

alaraajoihin tai aiheuttaa muita oireita, kuten suoliston tai alavatsan ongelmia. Alaselkäkivun taustalla voi olla monia erilaisia mekanismeja, mukaan lukien liikkumattomuus, liiallinen rasitus, virheelliset asennot, akuutit vammat ja erilaiset sairaudet.

 

Suurin osa selkäkivuista, noin 90 %, määritellään epäspesifisiksi, eli kivulle ei löydy yksiselitteistä syytä, vaikka erilaisia tutkimuksia tehtäisiin. Juuri näiden epäspesifisten kipujen kohdalla manuaalinen käsittely on osoittautunut erittäin tehokkaaksi hoitomuodoksi.

 

Alaselkäkipujen hoito manuaalisesti on yleinen syy hakeutua hoitoon. Hoidon tehokkuus riippuu kivun alkuperästä; esimerkiksi epäspesifisillä, eli lääketieteellisesti määrittämättömillä, selkäkivuilla on havaittu olevan paras hoitovaste manuaaliselle käsittelylle. Vaikeimmat hoidettavat kiputilat liittyvät yleensä traumoihin, kuten liikenneonnettomuuksista tai vakavista iskuista johtuviin selkäkipuihin.

 

 

Iskias

Iskias, joka johtuu välilevyn pullistumasta ja aiheuttaa iskiashermon puristustilan, ilmenee yleisimmin alaraajoihin säteilevänä kipuna samalla kun aiheuttaa paikallista kipua. Tämä tilanne syntyy yleensä välilevyn ympäröivän syyrenkaan rappeutumisen ja repeämisen seurauksena, jolloin välilevyn hyytelömäinen aine pullistuu tai vuotaa ulos ja saattaa painaa hermojuurta. Syyrenkaan rappeutumisen taustalla voi olla monia tekijöitä, kuten lantion ja selän liikkumattomuus, koska välilevyjen syyrengas saa ravintonsa ympäröivistä kudoksista.

 

Manuaalinen hoito: Välilevyn pullistumat ovat haastavia, mutta niitä voidaan mahdollisesti hoitaa. Hoidon onnistuminen riippuu pullistuman koosta, suunnasta ja taustatekijöistä. Välilevyn pullistuman käsittely vaatii kokemusta ja oikeanlaista tekniikkaa, koska väärin tehty hoito voi pahentaa tilannetta.

 

 

Noidannuoli

Noidannuoli, jota kutsutaan myös nimellä lumbago, on nelipäisen lannelihaksen venähdys tai paremminkin kramppitila. Yleisimmin se johtuu L3-hermojuuren puristustilasta. Noidannuolen voi tunnistaa tyypillisestä etukumarasta asennosta, joka vie sivulle. Yleisin syy noidannuoleen on liikkeessä tehty kiertoliike tai nosto, erityisesti silloin kun lihakset ovat kylminä, kuten aamulla tai esimerkiksi pihatöitä tehdessä. Vastaanotolla noidannuolen esiintyminen korostuu erityisesti keväällä ja syksyllä, esimerkiksi renkaiden vaihdon yhteydessä. Itsensä hoitamisessa liikkuminen ja kävely ovat parhaita tapoja, ja oikeilla venytyksillä tilanne voi usein rauhoittua nopeasti.

 

Manuaalinen hoito: Noidannuoli on yleensä melko yksinkertainen hoidettava ja yleensä "hyvän laatuinen" kiputila, joka harvoin liittyy suuriin vammoihin. Usein se vaatii vain 1-2 hoitokertaa, jotta oireet saadaan helpottumaan.

 

 

Lannerangan ryhtiongelmat

Ryhtiongelmat voivat kattaa laajan kirjon erilaisia virheasentoja ja niiden taustatekijöitä. Näitä asentoja voi olla monenlaisia, ja osa niistä saattaa aiheuttaa rasitusta ja altistaa kiputiloille, kun taas toiset voivat olla seurausta kehon muista ongelmatiloista. Ihmiskeho on kuitenkin hämmästyttävän sopeutumiskykyinen, ja se pystyy kompensoimaan erilaisia virheasentoja pitkäänkin. Ongelmat alkavat yleensä vasta, kun niin sanottu "pelivara" loppuu.

 

Yksi yleinen ryhtiongelma liittyy lannerangan asentoon. Lannerangan asentovirhe voi tarkoittaa mitä tahansa asentoa, jossa lanneranka kääntyy tai kallistuu poikkeavasti normaalista asennostaan. Tämä virheasento voi olla kierteinen, eteen- tai taaksepäin kallistuva tai sivusuuntainen. Sillä voi olla myös erilaisia alatyyppejä, kuten skolioosi (sivusuuntainen virheasento), lautaselkäisyys (selkärangan suoristuminen) ja notkoselkä (ylilojentunut asento). Lisäksi etu- ja takasuuntaiset liukumat lannerangassa luetaan myös näihin virheasentoihin.

 

Manuaalisessa hoidossa näitä virheasentoja voidaan usein tasapainottaa ja korjata. Lievät virheasennot ovat yleensä helposti hoidettavissa, kun taas suuremmat poikkeamat voivat vaatia enemmän aikaa ja huolellisuutta. Haasteena on, että suurempiin virheasentoihin liittyy usein muita terveysongelmia, kuten kipua tai liikkuvuuden rajoituksia, ja siksi hoidon suunnittelussa on tärkeää ymmärtää kokonaiskuva.

 

On kuitenkin tärkeä huomata, että kaikkia selän virheasentoja ei välttämättä tarvitse hoitaa. Jokainen keho on yksilöllinen, ja joskus virheasennot voivat jopa tasapainottaa tai suojata kehoa. Manuaalisen hoidon tavoitteena onkin usein palauttaa kehon toimintakyky ja tasapaino sen sijaan, että pyrittäisiin korjaamaan jokainen pieni virheasento.

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet:  

Parantajan tie,  4. painos 2004, Ihmisen Fysiologia ja anatomia 12-.14 painos 2002

www.fysios.fi, www.selkakuntoutus.fi, www.si-nivel.net, www.juttaaalto.fi, www.voltaren.fi, www.kaypahoito.fi, www.mehilainen.fi, wwwterveyskirjasto.fi, www.respecta.fi, www.klinik.fi, OpenAI. "ChatGPT: A Large-Scale Generative Language Model." 2021. 

Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito